Visita al Monestir de Sant Cugat amb els joves de VIVIM de Càritas Terrassa

Feia algun temps que teníem notícia del projecte VIVIM de Càritas-Terrassa, una iniciativa que busca potenciar la integració de la població immigrada amb escassos recursos, particularment dels joves nou vinguts d’origen nord-africà. Des de l ’Associació Causa Nostrae Laetitiae, vam decidir posar-nos en contacte amb en Jordi Reixach, tècnic responsable de dirigir el VIVIM , per tal d’oferir-li noves possibilitats per a la integració i el gaudi del grup de joves que cada setmana es reuneix als locals de la Parròquia de Sant Cristòfol, al barri de Can Anglada.

Pedro i Jorge, membres actius de l’equip de projectes de la nostra associació, es van citar amb en Jordi per que els hi presentessin a alguns dels joves amb els quals treballa el projecte VIVIM. Aquests, acabaven de fer melmelada de pruna i esperaven contents la posta de sol per poder trencar el dejuni i gaudir del dolç producte elaborat per ells mateixos. Alguns d’ells, els que porten més temps aquí, parlen raonablement bé el català i el castellà i van facilitar la comunicació entre tots. Les sensacions van ser molt bones i la trobada va resultar dinàmica i divertida; fins i tot es van explicar acudits sobre l’esport. El moment de més riure, però, va ser quan Pedro i Jorge tractàven de fer-se entendre amb les quatre expressions àrabs que coneixen. Finalment, els usuaris del VIVIM els hi van explicar a les seves sensacions i experiències des de que van arribar a Terrassa. Més enllà del tímid i breu relat que van poder expresar, es podia intuir una historia molt dura i plena de sacrificis.

Veient per fi les possibilitats reals de col·laboració, des de La Causa li vam proposar a Jordi una sortida amb els joves del projecte VIVIM al Museu del Monestir de Sant Cugat, entitat que es va mostrar en tot moment oberta a rebre’ns i cedir-nos els seus espais. A en Jordi li va semblar una idea estupenda i als joves del VIVIM també, doncs un parell de setmanes després, el dia 28 de maig, ens trobàvem davant les muralles medievals del monestir amb tots ells. Per tal de facilitar la visita, vam comptar amb l’ajuda de la Hanan, qui coneix perfectament la llengua àrab i alguns dels seus dialectes i que va actuar d’intèrpret. Sovint no era pas fàcil traduir i adaptar les explicacions del Jorge, qui actuava com a guia durant el recorregut. Efectivament, les diferències culturals i religioses no sempre poden salvar-se en dos minuts, si no que requereixen esmerçades explicacions i, fins i tot, matisos que l’Hanan va saber fer. Sobra dir que sense ella la excursió hauria estat molt diferent!

Finalment, després de recórrer el claustre romànic, descobrir alguns dels seus capitells i visitar la sala capitular, el grup va pujar al segon pis del monestir per trobar més racons interessants. Es va explicar la llegenda medieval de l’assassinat de l’abat Viure, van admirar unes precioses maquetes i van acabar a un espai mig a les fosques on es reprodueix un antic menjador monàstic i l’absis romànic d’una església. Allà van felicitar l’aniversari d’una de les noies del VIVIM i van acabar cantant en llatí aprofitant la bona sonoritat de l’espai! Com a cloenda de la visita, i abans de les abraçades de comiat, es va proferir un bon zaghareet, el tradicional crit que fan les dones àrabs per desitjar, en aquell cas, molta sort i bons desitjos per a tots els que aquell dia es van trobar a l’antiga abadia de Sant Cugat.

Degut a l’èxit de l’experiència, des de l’Associació Causa Nostrae Laetitiae, tornem a oferir de nou l’activitat, aquest cop, oberta a qualsevol jove a partir de 16 anys que hi vulgui participar. La sortida al Monestir tindrà lloc el proper 7 de juliol. Per a més informació sobre horaris i inscripcions descarrega’t el cartell.

Compartir
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone